Πορεία και φασολάδα του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που από το πρωί χάραξε ηλιόλουστη με αρκετή ζέστη μέσα στην καρδιά του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, της πορείας και της «φασολάδας» σε αίθουσα του ξενοδοχείου Κοράλ, η οποία προσφέρει, εκτός των άλλων, μια πανοραμική θέα του Σαρωνικού.
Η εκδήλωση όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε από μέλη και το Δ.Σ. που παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Παλ.Φαλήρου και έδωσαν τρισάγιο υπέρ των καθηγητών και των μαθητών που έχουν φύγει από τη ζωή.
Αμέσως μετά έκαναν την πορεία προς την παραλία και συγκεκριμένα τη λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο για να συνευρεθούν με τους ομογάλακτους, αλλά και με κάποιους εκ των καθηγητών, και να ξεκινήσουν συζητήσεις που φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από τα μαθητικά χρόνια στο Φανάρι.
Στη φετινή εκδήλωση παρευρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του τιμηθέντος κ. Σταμάτη Παπαμανωλάκη, καθώς και η τελειόφοιτος της σχολής του 1996 και σημερινή καθηγήτρια Αγγλικών στο Ζάππειο Λύκειο κ. Μαγδαληνή Μαγιόγλου Σέρτσο, Γ.Γ. του Συλλόγου Μεγαλοσχολιτών της Κων/πολης.
Πριν το γεύμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φάνης Βασαγιώργης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους καθηγητές και τους ομογάλακτους, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά. Ανακοίνωσε ότι την καθορισμένη εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου κ. Βένος Ζαχαριάδης.
Ο κ. Ζαχαριάδης απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στην πολύχρονη προεδρία στο τιμόνι του συνδέσμου του κ. Βασαγιώργη, η οποία συνεχίζεται για μια ακόμα διετία με επιτυχία. Επίσης αναφέρθηκε στο νέο αίμα του Δ.Σ. και ειδικότερα στον Γ.Γ. κ. Σταύρο Ανεστίδη, ο οποίος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές, όχι ως μαθητής αλλά ως γιος του Μεγαλοσχολίτη καθηγητή κ. Θεοχάρη Ανεστίδη. Ο κ. Ανεστίδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, επειδή έπρεπε να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Ανέφερε τους επιτυχόντες φέτος μαθητές της σχολής στα ΑΕΙ και ανέγνωσε την επιστολή του ομογάλακτου προέδρου του Συλλόγου Κων/πολιτών Ν. Υόρκης κ. Πρόδρομου Κατσαντώνη. Τελείωσε διαβάζοντας τον πρόλογο που εστιαζόταν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όλων μας αλλά και εξιστορώντας ιστορίες των οικογενειών Τζέντη από τη Χίο και Γαβρά από τον Πόντο, στην οποία ανήκει και ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης.
Ακολούθησε το μέλος του Δ.Σ. κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική και κοινωνική δραστηριότητα της σχολής, ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε το βιογραφικό του παλαιότερου εν ζωή τελειόφοιτου της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Σταμάτη Παπαμανωλάκη, στον οποίο φέτος απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τα 75 χρόνια αποφοίτησής του από τη σχολή.
Μετά την παράδοση της πλακέτας από τον πρόεδρο κ. Φάνη Βασαγιώργη, ο τιμηθείς κ. Σταμάτης Παπαμανωλάκης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου και συνέχισε με αναφορές για τα γεράματα αλλά και με αναμνήσεις του από γεγονότα στην περίοδο μαθητείας του στη σχολή, από το 1933 έως το 1941. Τέλειωσε μνημονεύοντας τους αείμνηστους καθηγητές του.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε τέσσερις μαθητές που αποφοίτησαν από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή πριν από 40 χρόνια.
Με το τέλος των απονομών οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να απολαμβάνουν πρώτα την πατροπαράδοτη φασολάδα και μετά το υπόλοιπο πλούσιο μενού, με τους μεζέδες, το κύριο φαγητό και τα γλυκίσματα. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από εξαίσιο άσπρο και ερυθρό οίνο.
Ο ομογάλακτος κ. Βασίλης Μιγκάκης δώρισε στον Σύνδεσμο φωτογραφία με τους τελειοφοίτους συμμαθητές του, ενώ απήγγειλε ένα ποίημα για αυτούς που απεφοίτησαν μαζί του.
Στο βήμα ακολούθησε ο κ. Γιάννης Τσαρτσάλης, ο οποίος κάθε χρόνο συνοδεύει στις εκδηλώσεις τον κ. Νίκο Ντερέντζωφ, τελειόφοιτο της σχολής μας, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Ο κ.Τσαρτσάλης αναφέρθηκε στην εφημερίδα «ο Πολίτης», στην οποία είναι συνδρομητής και απήγγειλε ένα ποίημα που είχε γράψει για αυτήν. Παρέδωσε στον σύνδεσμο κάποια CD με τραγούδια που έχει συνθέσει.
Έτσι τέλειωσε η όμορφη και σεμνή εκδήλωση, από την οποία όλοι απεχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Και του χρόνου να είμαστε καλά για να την επαναλάβουμε.

Στάθης Αρβανίτης
Εφημερίδα ο Πολίτης Μάρτιος 2016



Επιστροφή