Ταινία ύμνος για την Μεγάλη Σχολή

Το Αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πρώτη επίσημη προβολή την ταινία – ντοκυμαντέρ για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
Η ταινία παρ’ ό,τι προβλήθηκε τώρα, ήδη έχει διακριθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ που συμμετείχε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Να σημειώσουμε ότι τα γυρίσματα της ταινίας στο μεγαλύτερο τμήμα της έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην Μεγάλη Σχολή και το Φανάρι. Η δημιουργία του ντοκυμαντέρ ήταν μια πρωτοβουλία του Εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών, που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, επί προεδρίας του κ. Σταύρου Ανεστίδη και τώρα, κατά την προεδρία του κ. Δημήτρη Δερβεντλή, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη προβολή της.
Η Διοίκηση του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών εργάστηκε αρκετό καιρό, για την εκδήλωση, ούτως ώστε η προβολή του ντοκυμαντέρ να έχει μια απήχηση αντάξια του θέματος της, που είναι η ιστορία και το παρόν της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Στην εκδήλωση, όπου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους της πολιτείας, πολλοί Κωνσταντινουπολίτες αλλά και Ελλαδίτες φίλοι της Μεγάλη Σχολής.
Να σημειώσουμε, ότι φίλοι της Σχολής, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν ιδρύσει τον Σύλλογο Φίλων της Μεγάλης Σχολής, ο οποίος έχει μια επιτυχή πορεία, με πολλές δράσεις συμπαράστασης στην ιστορική Σχολή. Άλλωστε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, ήταν ένας από τους δυο κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης.
Μια συγκινητική παρουσία στην εκδήλωση, ήταν αυτή του αειθαλούς εκπαιδευτικού της Σχολής κ. Ισαάκ Αναστασιάδη. Ο οποίος ήταν ιδρυτής και διευθυντής της Κεντρικής (Γυμνάσιο) σχολής της Ίμβρου, μέχρι την παύση του από τις κρατικές αρχές. Την περίοδο εκείνη υπήρξε δάσκαλος του Παναγιώτατου στην Ίμβρο και σήμερα είναι ο αρχαιότερος απόφοιτος της Μεγάλης Σχολής.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, εκ των αποφοίτων και εκπαιδευτικών της Σχολής, ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό του προέδρου κ. Δερβεντλή. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην παραγωγή της ταινίας.
Ο κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, που πήρε στην συνέχεια τον λόγο, έκανε μια σύντομη εξιστόρηση της ίδρυσης και της εξέλιξης της Σχολής. Επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων, που δίδαξαν στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ακόμη υπενθύμισε ότι σε δύο χρόνια συμπληρώνονται 570 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής.
Στη συνέχεια μίλησε ο δημιουργός του ντοκυμαντέρ κ. Θωμάς Σίδερης. Αναφέρθηκε στο χρονικό από το σενάριο έως την κινηματογράφηση του ντοκυμαντέρ. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τέως προέδρους του Συνδέσμου, κυρίους Θεοφάνη Βασαγιώργη και Σταύρο Ανεστίδη, τον νυν Πρόεδρο κ. Δημήτρη Δερβεντλή, τον αρχιτέκτονα κ. Σάββα Τσιλένη, για την βοήθεια που του προσέφεραν και την συνεργασία τους. Επίσης αναφέρθηκε στους καθηγητές Ισαάκ Αναστασιάδη και Αλέκο Αλεξανδρίδη, ευχαριστώντας για την βοήθεια τους.
Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ που προσέφερε ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολητών, στο πολυπληθές κοινό.
Να σημειωθεί ότι η ταινία που προβλήθηκε είναι η δεύτερη έκδοση. Η πρώτη -όπως προαναφέραμε- συμμετείχε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ με την ονομασία «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο», με διαφορετικό μοντάζ και ελαφρώς διαφορετικό περιεχόμενο.
Όμως και οι δύο εκδοχές, απεικονίζουν την ιστορικότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος και αναδεικνύουν την προσφορά του στο Γένος των Ρωμηών.
Η ταινία κυκλοφορεί και σε DVD, που διατίθεται έναντι μικρού αντιτίμου από τον Σύνδεσμο. Είναι μια ταινία – ντοκυμαντέρ που βλέπεται ευχάριστα, επιπλέον έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα, και το DVD μπορεί να προσφερθεί ως ένα πρωτότυπο δώρο σε μικρούς και μεγάλους. Πληροφορούμεθα ότι η Διοίκηση του Συνδέσμου προτίθεται να κάνει τον υποτιτλισμό της ταινίας στην Αγγλική γλώσσα. Η προβολή στην Κωνσταντινούπολη προγραμματίζεται να γίνει την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, το 2023, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Από την ταινία το σημείο που ξεχωρίσαμε είναι οι σκηνές με τον νυν Σχολάρχη της Μεγάλης Σχολής κ. Δημήτριο Ζώτο, και τους σημερινούς μαθητές της Σχολής. Είναι τα πρόσωπα που γεφυρώνουν το ένδοξο παρελθόν της Σχολής με την σημερινή εικόνα του. Μας υπενθυμίζουν το Χρέος μας απέναντι στις γενιές των Ρωμηών που προηγήθηκαν. Οι σκηνές αυτές μας κάνουν να στοχαστούμε για το παρόν και το μέλλον της Σχολής. Επίσης η ταινία έχει αναδρομές που μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την εκπαιδευτική παρακαταθήκη της Σχολής.
Ελπίζουμε όσοι προσήλθαν στην προβολή να γίνουν οι φορείς διάδοσης της ταινίας. Αξίζει…

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Εφημερίδα «Ανατολή», τεύχος 228-229Επιστροφή