Ταινία για την προβολή της Μεγάλης Σχολής

Ξεχωρίζει με τον εντυπωσιακό κόκκινο όγκο της, που δεσπόζει στον Κεράτιο Κόλπο. Είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού.
Όπως λέγεται, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δημάδης θέλησε στο νέο κτίριο της Σχολής με την μακραίωνη ιστορία, να δώσει το σχήμα ενός αετού με ανοιγμένα φτερά… Και αυτός ο «αετός» συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να πετά πάνω από την επτάλοφη Πόλη.
Πόσοι όμως Έλληνες γνωρίζουν την ιστορία και την προσφορά αυτού του ιδρύματος, στην ελληνική παιδεία; Μάλλον ελάχιστοι…
Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών των Αθηνών, αποφάσισε την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει το ένδοξο παρελθόν, το παρόν και την προοπτική της Σχολής.
Γι’ αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα συνομιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Δερβεντλή, Ταμία του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Ο κ. Δερβεντλής μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σταύρο Ανεστίδη και τον τ. Πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. κ. Φάνη Βασαγιώργη, ταξίδεψαν πρόσφατα στη Πόλη για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ.
Μας λέει ο συνομιλητής μας:
«Αποφασίσαμε σαν Διοίκηση να κάνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ γιατί θέλαμε να αναδείξουμε το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της Σχολής. Θέλαμε να την παρουσιάσουμε στο ελλαδικό κοινό αλλά και να αφήσουμε κάτι για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές. Αυτή η ταινία θα μείνει και θα προβάλλει τη Σχολή μας».
Στη συνέχεια ο κ. Δερβεντλής αναφέρθηκε στα γυρίσματα και στο ταξίδι τους στη Πόλη.
«Για το ντοκιμαντέρ συνεργαστήκαμε με έναν καλό δημοσιογράφο, τον κ. Θωμά Σίδερη, ο οποίος ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου, την σκηνοθεσία και την επιμέλεια της ταινίας.
Με το συνεργείο του πρώτα πήραν συνεντεύξεις από τους καθηγητές μας, τους αποφοίτους της Σχολής, στην Αθήνα.
Στη συνέχεια, αφού πήραμε τις απαραίτητες άδειες για εξωτερικές και εσωτερικές εντός της Σχολής λήψεις, στις 30 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε για την Πόλη.
Μαζί μας ήταν και ο αρχιτέκτονας κ. Σάββας Τσιλένης, ειδικός για να μιλήσει σχετικά με το επιβλητικό κτίριο της Σχολής. Το συνεργείο των τεχνικών αποτελούσαν ο κ. Σίδερης, ένας ηχολήπτης και ένας κάμεραμαν. Στη Πόλη στην ομάδα μας προστέθηκε και η ξεναγός κα Καίτη Πρόκου, η οποία μίλησε σχετικά με την ιστορία της Σχολής.
Την πρώτη μέρα κάναμε εξωτερικά γυρίσματα. Πήγαμε και στην Παναγία του Μουχλιού, που κατά κάποιο τρόπο συνδέεται με τη Σχολή. Εν συνεχεία έγιναν συνεντεύξεις με τον Σχολάρχη, με καθηγητές, με μαθητές και αποφοίτους της Σχολής. Επίσης κινηματογράφησαν τους εσωτερικούς χώρους, όπως και τα εργαστήρια της Σχολής, της φυσικής, της χημείας κ.α. που εντυπωσιάζουν με τον σπάνιο εξοπλισμό τους. Μετά έγιναν γυρίσματα στον περιβάλλοντα χώρο, στο Φανάρι, στο Μουχλιό, στο μέγαρο του Καντεμίρ, που ήταν κι αυτός απόφοιτος της Σχολής, και αλλού. Αυτά όλα κράτησαν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και επιστρέψαμε στην Αθήνα, με μια όμως εκκρεμότητα.
Τις μέρες που κάναμε τα γυρίσματα στη Πόλη, ο Παναγότατος είχε βεβαρυμμένο πρόγραμμα κι έτσι δεν μπόρεσε να μας δώσει την συνέντευξη που θέλαμε για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Πιθανότατα τον Ιανουάριο θα κλειστεί ραντεβού και θα γίνει αυτή η συνέντευξη. Στη συνέχεια θα γίνει το μοντάζ, που είναι τεχνικό θέμα, όμως κι εμείς θα πούμε την γνώμη μας όπου χρειάζεται».

Ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας πώς ήταν το κλίμα στη Σχολή, τώρα που πήγαν για τα γυρίσματα, και μας είπε:
«Ήταν πολύ ευχάριστο το κλίμα. Στο δικό μας τον καιρό οι καθηγητές ήταν απρόσιτοι. Τώρα ίσως επειδή είναι λίγα τα παιδιά, οι καθηγητές είναι μαζί με τους μαθητές. Συζητάνε μαζί, τρώνε μαζί, είναι πιο δεμένοι. Επίσης αν και είχα ενδοιασμούς για την ελληνομάθεια των μαθητών, επειδή οι περισσότεροι είναι Αραβόφωνοι, διαπίστωσα ότι το επίπεδο τους είναι σχετικά καλό.
Πολύ καλό ήταν το κλίμα και με την διοίκηση της Σχολής. Ο πρόεδρος της Εφορείας κ. Αγγελίδης μας βοήθησε πολύ. Ο νέος Σχολάρχης κ. Ζώτος ήταν φιλικός και εξυπηρετικός. Τους άρεσε πάρα πολύ η ιδέα του ντοκιμαντέρ, γιατί είναι κάτι πρωτότυπο και κάτι που θα μείνει. Άλλωστε κατάλαβαν ότι όλα γίνονται για την προβολή της Σχολής και όχι για να έχουμε κάποιο προσωπικό όφελος.
Η ανάδειξη της Σχολής θα γίνει μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ και με τους ανθρώπους που ζήσανε την Σχολή, με τους μαθητές που ακόμα την ζούνε. Η ταινία θα βοηθήσει να γίνει πιο γνωστή η προσφορά της, η ιστορία της, κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Αρκετοί στην Ελλάδα νομίζουν ότι το κτίριο της Σχολής είναι το Πατριαρχείο ή η Θεολογική Σχολή. Όταν τους λες ότι είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με ιστορία 570 ετών, οι άνθρωποι απορούν ότι υπάρχει τέτοια Σχολή στην ιστορία μας.

Η επόμενη ερώτηση μας είναι πώς σκέπτονται να προβάλλουν την ταινία:
«Στη προηγούμενη παραδοσιακή «Φασολάδα», που είναι η ετήσια συγκέντρωση των αποφοίτων, ενημερώσαμε για την ταινία. Στην προσεχή «Φασολάδα» που θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στο ξενοδοχείο Ποσειδών, θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση. Θα κυκλοφορήσουμε και δελτίο τύπου.
Επίσης ο κ. Σίδερης που συνεργάζεται με την ΕΡΤ, εκτιμώ ότι θα βοηθήσει στην προβολή της. Υπάρχει σκέψη να προβληθεί στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη, έχουμε σκοπό να την διαθέσουμε σε διάφορους δήμους και γενικότερα όπου μπορεί να προβληθεί στο κοινό».
Το κόστος του ντοκιμαντέρ, που θα έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα, θα καλυφτεί από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών. Υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και χορηγοί που θα συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους.
Απευθύναμε στον κ. Δερβεντλή την ερώτηση, πώς έζησε αυτή την εμπειρία ως απόφοιτος της Σχολής. Όπως μας είπε:
«Για μένα ήταν πάρα πολύ συγκινητικό να πάω στη Σχολή και να την ζήσω αρκετές ώρες μαζί με τους σημερινούς μαθητές και καθηγητές. Με συγκίνησε που είδα μεγάλη αγάπη για τη Σχολή. Έχουν γίνει πολύ ωραία πράγματα, όπως η τραπεζαρία των μαθητών. Βλέπεις το κτίριο καλοσυντηρημένο και αυτό είναι ευχάριστο. Η εικόνα των μαθητών είναι πολύ ευπρεπής, όλοι τους φορούν ομοιόμορφα μπουφάν που έχουν κατασκευαστεί για τα παιδιά της Σχολής, όπως και μπλουζάκια κλπ. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η εικόνα της Σχολής».
Και στη συνέχεια προσθέτει:
«Εμείς το μεγαλείο και την αίγλη της Σχολής την αντιληφθήκαμε πιο πολύ σαν απόφοιτοι παρά όντας μέσα στη Σχολή. Σαν παιδιά δεν καταλαβαίναμε τόσο πολύ πού βρισκόμαστε, πόσο σπουδαία είναι αυτή η Σχολή, τι αποφοίτους έχει βγάλει, τι προϊστορία έχει. Εν συνεχεία διαβάζοντας και μέσα από διάφορες εκδηλώσεις καταλάβαμε ότι αυτή η Σχολή όντως ξεχώριζε. Και από πλευράς μάθησης και από πλευράς προϊστορίας. Αυτά θέλουμε να προβάλλουμε με την ταινία».

Συνέντευξη – επιμέλεια: Γρηγόρης Κεσίσογλου

Eφημερίδα «Ανατολή», τεύχος 182



Επιστροφή