Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, την Τέταρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, το Πνευματικό Μνημόσυνο του αείμνηστου Δασκάλου του Γένους Δημήτρη Φραγκόπουλου, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, υπό την αιγίδα της Οι.Ομ.Κω.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων που γέμισε κόσμο, πολλοί από αυτούς μαθητές του, παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του κ. Κώστα Γαβρόγλου, η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, η Πρόεδρος της Παναθηναϊκής Λέσχης Ψυχικού κ. Κική Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος των ΑΧΕΠΑΝΣ κ. Παναγιώτης Ριζόπουλος, ο Παν. Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, ο καθηγητής κ. Κώστας Σταματόπουλος, η κ. Μάρθα Σαμαρά, υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων του βουλευτή κ. Γεώργιου Κουμουτσάκου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιδιωτικών Εκπαιδευτήριων κ. Ιωάννης Καλαβρούσης, τέως πρόεδροι του Συνδέσμου Ζωγραφειωτών και εκπρόσωποι του ομογενειακού τύπου.
Κατά την είσοδο του κοινού στην αίθουσα, πριν αρχίσει η εκδήλωση, προβαλλόταν στην οθόνη, συνέντευξη του αείμνηστου Δημητρίου Φραγκόπουλουπου είχε δώσει στον κ. Μιχαηλίδη στην Πρίγκηπο.
Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας το κοινό ο γνωστός Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος υπήρξε μαθητής του. Ξεκίνησε με την ανακοίνωση των ονομάτων των επισήμων που βρίσκονταν στην αίθουσα, το βιογραφικό του Δημήτρη Φραγκόπουλου και στη συνέχεια παρουσίασε τους ομιλητές. Επίσης ανέγνωσε δύο γραπτά μηνύματα του κ. Γεώργιου Κουμουτσάκου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων του στη Βουλή και του τ. Εκπροσώπου των Μειονοτήτων της Τουρκίας κ. Λάκη Βίγκα.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο σημερινός διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο οποίος έστειλε την ομιλία του βιντεοσκοπημένη μιας και λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί . Επεσήμαινε συγκινημένος τη φιλία του και την σχέση του με τον προκάτοχό του Δημήτρη Φραγκόπουλο από τον οποίον μετά από 35 χρόνια παρέλαβε την σκυτάλη για να συνεχίσει αυτός στη διεύθυνση του Ζωγραφείου Λυκείου.
Δεύτερος έλαβε τον λόγο ο προέδρος της Οι.Ομ.Κω. που αναφέρθηκε στη ζωή, την δράση και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα δύσκολα χρόνια ο Δημήτρης Φραγκόπουλους, ως διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου επί 35 χρόνια.
Ακολούθησε ο προέδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Φάνης Βασαγιώργης, ο οποίος επεκτάθηκε στα μαθητικά χρόνια του Δημήτρη Φραγκόπουλου στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, καθώς και στα δυο πρώτα χρόνια που υπηρέτησε σε αυτήν ως φιλόλογος.
Τελευταίος έλαβε τον λόγο έλαβε ο προέδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών κ. Νίκος Κόλμαν, που συγκινημένος αναφέρθηκε γενικά στην αγάπη του Δασκάλου Δημήτρη Φραγκόπουλου για το Ζωγράφειο καταλήγοντας: «Θα επισκεπτόμαστε το Ζωγράφειο με τα παιδιά μας, τον τόπο που άγιασε ο ιδρώτας των προγόνων μας γιατί είναι ένα εξαίρετο μάθημα για την ίδια την ιστορία και θα συμπλήρωνα κι ένα μάθημα Αγάπης. Γιατί η Αγάπη μένει “και ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία”, όπως λέει ο ποιητής».
Μετά από προτροπή του συντονιστή του κ. Κωστίδη, ακολούθησε με σύντομη ομιλία του ο Κωνσταντινουπολίτης υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου, μαθητής του Δημήτρη Φραγκόπουλου. Επικέντρωσε την ομιλία του στον Δάσκαλο αλλά και στη δυναμική σύζυγό του, Βέτα που τον στήριζε. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνεργασία τους για την πραγματοποίηση του «Ανθεμίου» που κράτησε 12 χρόνια και φωτογραφήθηκαν όλα τα αρχεία της Πόλης.
Όλοι οι ομιλητές, οι οποίοι σημειωτέον ήταν μαθητές του Δημήτρη Φραγκόπουλου, χειροκροτήθηκαν θερμά από τους παρευρισκόμενους και ο κ. Κωστίδης, ο οποίος συντόνισε με επιτυχία την εκδήλωση με τις εύστοχες τοποθετήσεις του μεταξύ των ομιλιών, ζήτησε από το κοινό –ειδικότερα από άτομα που υπήρξαν μαθητές του– να αναφερθούν σε αναμνήσεις και περιστατικά που έζησαν με τον Δάσκαλό τους.
Με την ευκαιρία αυτή τον λόγο έλαβαν εξιστορώντας διάφορα περιστατικά με αρκετή συγκίνηση οι κ.κ. Γιώργος Λεύκαρος, Στέλιος Αντωνιάδης, Στέλιος Καραγιάννης, Ντίνος Νικολόπουλος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ιωαννίδης και ο τ. Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα Πρέσβης ε.τ. κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.
Το Πνευματικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τα δυο σχολικά σωματεία ολοκληρώθηκε με τα σημειώματα που έγραψαν κάποιοι παρευρισκόμενοι στο βιβλίο που ανοίχθηκε στη μνήμη του.
Στάθης Αρβανίτης
Εφημερίδα Ο Πολίτης Δεκεμβρίου 2017