Καισάρεια - Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε. Παρουσίαση του Α´ τόμου

«Βραδιά Καππαδοκίας» η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών, στις 20/11/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, και παρουσιάστηκε ο Α´ τόμος της τριλογίας της ιστορικού-νομικού κ. Κατερίνας Νικολαΐδου Ντάναση με τίτλο «Καισάρεια» και υπότιτλο «Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε – Το πνευματικό εκπαιδευτικό κέντρο της Καππαδοκίας Κερμίρα-Μερσίνα-Ποτάμια».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη της ΟΠΣΕ, αρκετοί βιβλιόφιλοι με καταγωγή από Καππαδοκία και Μικρά Ασία, αλλά και Κωνσταντινουπολίτες για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του επιστημονικού και ιστορικού πονήματος της κ. Κατερίνας Νικολαΐδου Ντάναση.
Για την παρουσίαση στο πάνελ βρέθηκαν ο συγγραφέας-βουλευτής Λαρίσης και τ. υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, η συγγραφέας και ιστορικός κ. Κατερίνα Νικολαΐδου Ντάναση, ενώ τον συντονισμό είχε ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Μεγασχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ενώ την εκδήλωση επένδυσε μουσικά ο κ. Θανάσης Παπανικολάου.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγασχολιτών κ. Θεοφάνη Βασαγιώργη, ο οποίος, στον σύντομο λόγο του, παρουσίασε το βιβλίο και τη συγγραφέα για να επεκταθεί στην δράση του συνδέσμου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του.
Τον λόγο έλαβε ο συντονιστής κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο και στη συνέχεια παραχώρησε το μικρόφωνο στους εισηγητές.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος στο ξεκίνημα της εισήγησής του θυμήθηκε τα ακούσματα των παππούδων στη Λάρισα που μιλούσαν για τη Μικρά Ασία. Είπε ότι το βιβλίο μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο στη χώρα των προγόνων μας μέχρι την εποχή της ανταλλαγής του ’23. Ότι ανασύρει την ιστορία της Καππαδοκίας και επεκτάθηκε στην εκκλησία, τα εκπαιδευτήρια, τους τουρκόφωνους κάτοικους και τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ζιντζίρδερε. Έκλεισε με αναφορές στις προσωπικότητες και τους τραπεζίτες Καππαδοκίας που προσέφεραν ότι το καλύτερο για τον ελληνισμό.
Δεύτερος μίλησε ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, ότι είδε το βιβλίο στο Facebook και του κίνησε το ενδιαφέρον, ώστε να έρθει σε συνεννόηση με τη συγγραφέα. Μίλησε με γλαφυρότητα αναλυτικά για το βιβλίο, ότι είναι ένα εξαιρετικό πόνημα, κατανοητό στον απλό αναγνώστη και στηρίζεται σε λεπτομερή έρευνα για την Καππαδοκία. Επίσης ευρέως ασχολήθηκε με την καππαδοκική ελληνική γλώσσα που μιλούσαν στα 25 χωριά της περιοχής. Επεκτάθηκε στην δράση των Νεότουρκων του Κεμάλ, αλλά και στη ζωή αρκετών προσωπικοτήτων που είχαν ρίζες από την περιοχή, όπως τους Ωνάση, Καραμανλή, Πεσμαζόγλου, Σεφέρη, Η. Καζάν, Μιμάρ Σινάν και φυσικά του Μποδοσάκη, για τον οποίο εξήγησε ότι τα καλά και αποτελεσματικά πυρομαχικά που κατασκεύαζε ήταν ένας από τους παράγοντες της νίκης στον πόλεμο του ’40.
Τελευταία μίλησε η συγγραφέας, η οποία δήλωσε ότι η ίδια, ουδεμία σχέση είχε με την Καππαδοκία παρ’ όλο που έγραψε αυτήν την τριλογία. Στη συνέχεια με τη βοήθεια εικόνων σε οθόνη αναφέρθηκε μακροσκελέστατα στη Μονή Τιμίου Προδρόμου, στη γύρω περιοχή, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στους χώρους της μονής, αλλά και στο πως απέκτησε το πλούσιο αρχείο για την Καισάρεια από την αείμνηστη Δέσποινα Νικολαΐδου, κόρη του δάσκαλου Ανάσταση Νικολαΐδη από την Κερμίρα, όπως και τις υπόλοιπες πληροφορίες από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και τα Αρχεία του Κράτους.
Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από το κοινό, ενώ στη συνέχεια στο ισόγειο του κτιρίου προσφέρθηκαν εδέσματα με αναψυκτικά.

Στάθης Αρβανίτης
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018



Επιστροφή