Το βιβλιοπωλείο «Ιανός» πραγματοποίησε αφιέρωμα, την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2018, στον φιλόξενο χώρο του θέλοντας να τιμήσει τον φωτεινό εκπαιδευτικό φάρο του Ελληνισμού, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, που ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο και λειτουργεί μέχρι σήμερα στο εντυπωσιακό κόκκινο κτίριο του λόφου κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.
Την εκδήλωση-αφιέρωμα προλόγισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Θρασυβούλου, ο συντονιστής της εκδήλωσης. Μετά το καλωσόρισμα, μίλησε για τη ΜΓΣ και το δέος που προκαλεί μέχρι σήμερα με τη μεγαλοπρεπή εμφάνισή της. Παρουσίασε τους ομιλητές και πληροφόρησε το ακροατήριο ότι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και η γνωστή μουσικοσυνθέτρια κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, που ήταν προγραμματισμένο να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ειδοποίησαν ότι δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν λόγω αδιαθεσίας.
Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της ΜΓΣ και στη συμβολή της στην εκπαίδευση του Γένους από την εποχή της Άλωσης μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε δυο μαρτυρίες μαθητών, του Αγγέλου Ιωαννίδη του 19ου αιώνα και του Θεοχάρη Ανεστίδη στα μέσα του 20ού αιώνα, που κατέγραψαν την πρώτη τους επαφή με τη σχολή. Έκλεισε με την παρουσίαση όλων των σχολαρχών της ΜΓΣ μέχρι τις μέρες μας.
Ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και τελειόφοιτος της σχολής το 1960, κ. Φάνης Βασαγιώργης, πήρε τον λόγο ξεκινώντας με την επίσκεψή του το 2004 στον πανηγυρικό εορτασμό των 550 χρονών της ΜΓΣ με την παρουσία τότε –για πρώτη φορά– των υπουργών Παιδείας, Έλληνα και Τούρκου. Συνέχισε με τις αναμνήσεις και τα βιώματά του από τα χρόνια φοίτησής του. Έκλεισε εξιστορώντας την πρώτη του επαφή και τον εντυπωσιασμό του από το κτίριο, όταν μετέβη στο Φανάρι για την εγγραφή του, τις ταλαιπωρίες κατά τη μετάβασή του καθημερινά με δυο πλοία στη ΜΓΣ από τη Χαλκηδόνα όπου ζούσε, καθώς και τους βανδαλισμούς που αντίκρισε στη σχολή τον Σεπτέμβριο του 1955.
Συνέχισε η συγγραφέας κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, γεννημένη στη Λήμνο, η οποία μίλησε για τη σχέση της με τη ΜΓΣ, από τις αφηγήσεις του αειμνήστου πάτερα της που καταγόταν από το νησί του Μαρμαρά και είχε φοιτήσει σε αυτήν. Για πρώτη φορά, είπε, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι τα τελευταία χρόνια, μετά από την τυχαία γνωριμία της με την κ. Νέλλα Ηλιοπούλου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων της ΜΓΣ και τη φοιτήτρια τότε κόρη της, που της είχε παραδώσει πριν από χρόνια ένα δώρο από τον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας.
Ακολούθησε ο δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της ΜΓΣ κ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος με προβολή σλάιτς, αναφέρθηκε στα κατασκευαστικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 1880 και περατώθηκε το 1882 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Δημάδη. Επίσης μίλησε για τη δράση και τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων της ΜΓΣ.
Τελευταία ομιλήτρια ήταν η αγιογράφος-παιδοψυχολόγος, μέλος του Συλλόγου Φίλων της ΜΓΣ, κ. Νέλλα Ηλιοπούλου, η οποία, στη σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους. Έκλεισε την εκδήλωση δηλώνοντας ότι η καρδιά των μελών του συλλόγου τους –παρ’ όλο που δεν είναι από την Πόλη– είναι πάντα εκεί.
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία όμως συζητήθηκε η απουσία Κωνσταντινουπολιτών, ειδικά αυτών που φοίτησαν στη ΜΓΣ.
Στάθης Αρβανίτης – Εφημερίδα ο Πολίτης- Δεκέμβριος 2018